Pony's
      De Leliaard Fotografie
       
Hengsten Merries Jonge pony's Alles op een rijtje
Index van de fotopagina's     Keuring 2002

Stoeterij de Leliaard wordt gerund door Arie Kooij en zijn dochter Inez. In 1975 is de eerste Connemara op het erf in Wijchen gekomen en de liefde voor dit Ierse ras is niet meer overgegaan. Er waren al heel snel zo'n 15 pony's aanwezig op de boerderij en langzaamaan is dit aantal uitgegroeid naar een kudde van 30 pony's. Hier is wel een klein hiaat in te vinden: in 1990 zijn bijna alle pony's verkocht aan Piet van IJzendoorn, die met deze kudde zijn stoeterij de Zonnehoeve begon in Zeewolde. Maar in 1992 waren de eerste Connemara's alweer aanwezig op de Leliaard en gestaag is het aantal gegroeid. Op het moment zijn we aan het afbouwen omdat de jaartjes beginnen te tellen voor Arie en het 's winters dan wel erg veel werk wordt met zo'n club pony's op stal. Daarom zijn er stallen gebouwd bij Inez thuis. Zo kon een gedeelte van de stoeterij naar haar verhuizen. Klik hier voor foto's van de bouw.

Op het moment zijn er 3 goedgekeurde dekhengsten aanwezig. De oudste is Brimstone van Graaf Janshof. Verder zijn Ben Hur van de Leliaard en Easter van de Leliaard (zoon van Brimstone) aanwezig om voor nageslacht te zorgen. Ook worden zo nu en dan hengsten van andere eigenaren geleend: zoals de afgelopen jaren Carrabaun Finn uit Duitsland, Ermelo Schueracher, Murvey Mario en Rory Rasputin. Sir Henry was in 2004 en 2006 op de Leliaard.

Er zijn 6 merries waar mee gefokt wordt. Niet elke merrie wordt elk jaar gedekt, maar 2-3 veulens worden er elk jaar wel geboren. De merries lopen in 2 of meer kuddes, samen met de jonge merries. Op deze manier worden de jongeren goed opgevoed door de oudere merries. Ook kunnen de veulens leuk met elkaar spelen, een belangrijk onderdeel van de opvoeding. De eerste weken worden de veulens regelmatig binnengehaald, krijgen ze een halstertje om en wordt er geoefend met voetjes geven. Dit levert veel gemak op in de verdere opvoeding. De jonge hengsten groeien ook op in kuddeverband: zomers lopen ze met zijn allen in een grote wei en 's winters staan ze met een groep bij elkaar in een open loopstal, waar ze ook een uitloop naar buiten hebben. Op deze manier hebben ze frisse lucht en kunnen ze net zo veel bewegen als ze willen. Bij bezoek van de hoefsmid en bij ontwormen, worden ze naar binnen gehaald en allemaal in de box aan een halster vastgezet, zodat ook dat op jonge leeftijd geleerd wordt.

De jonge pony's worden als 3-jarige ingereden en enkele daarvan krijgen de kans om zich in de wedstrijdsport te wagen. Helaas kunnen Arie en Inez dit niet zelf, maar de familie Jansen uit Zoelen heeft hen jaren hier mee geholpen. Laurie Jansen heeft Brimstone van Graaf Janshof, Goldstar van Graaf Janshof en Easter en Anky van de Leliaard naar het prestatiepredikaat gereden. Ze werd in 2005 18 jaar en mocht daarom niet meer op de pony's rijden. Heel spijtig. Ze springt nog wel voor de lol op Giga, maar wedstrijden zitten er niet meer in. Haar broer David heeft twee jaar op Ben Hur gereden, zij zijn M2 met winst geworden. Op het moment wordt Ben Hur door Eline Koppenol gereden. Ze zijn inmiddels Z1met winstpunten, inmiddels voldoende voor het prestatiepredikaat. Eind 2007 zijn Ben Hur en Eline ook voor het eerst de springring in gegaan. Ook Blue Funny wordt bereden door Eline Koppenol, zij rijden L1 en hebben al flink wat winstpunten in het B-springen. Fleur van Zante heeft Easter van Laurie overgenomen en een paar jaar veel plezier mee gehad. Fleur heeft door school geen tijd meer en op het moment wordt Easter niet gereden. Inez heeft zelf aangespannen gereden met Brimstone, maar inmiddels is Brimstone met pensioen. Inez is wel weer begonnen met het rijden: Giga is net groot genoeg geworden en samen komen zij bij de paarden uit op wedstrijden in de L2.