Dagboek januari februari maart april mei             Dagboek 2004 Dagboek 2003 Dagboek 2002

Dagboek
29 juni

Ik had er geen zin meer in: weer zo'n geworstel met Kadans: dus hup: ze zijn de wei in gegaan en hij vond het super!! Eerst bleef hij alleen heen en weer rennen in het smalle deel van de wei: vlak langs het hek. Maar na twee pogingen om ze met z'n tweetjes was meer in het midden van de wei te krijgen, kreeg hij het door. En wat kan hij draven: zo mooi! Het is echt een gaaf beessie. Ze hebben heerlijk twee uurtjes buiten gelopen en toen was hij wel moe hoor. Het begon ook akelig donker te worden en te weerlichten in de verte, dus we hebben ze maar snel binnen gehaald. Hij kwam zo op me af lopen en dook als het ware het halstertje in, lief hè.
We hadden ook nog tijd om de bokken binnen te halen. Ik vind het altijd zo akelig als het onweert en zij staan buiten aan hun ketting aan een ijzeren pin als het ware naar de inslag te lonken. Nu staan ze dus lekker droog en veilig binnen, erg gerustellend. Alleen Brim en Giga staan in de regen.

28 juni

Het is bijna niet meer te doen, het wandelen met Kadans. Wat is hij sterk geworden zeg en wat zit hij vol energie. De eerste weken was het natuurlijk nog maar een klein ding en was hij toch wel zwakker, maar nu stroomt hij gewoon over. Vandaag is hij er zeker 4 keer vandoor gespoten met mij vol in de rem er aan bungelend. Ik kon hem nog steeds binnen een paar meter stil krijgen, maar als je toch een keer per ongeluk struikeld! Nog 1 keer en dan mag hij los. Ik hou m'n hart vast hoe dat dan weer gaat. Nou ja, maar over ons heen laten komen.
Gisteren hebben de geitenlammeren hun oorbel ingekregen. Arme dieren. Ik vind het toch weer wat hoor elke keer. En dan moeten ze er volgend jaar ook nog in allebei de oren 1. Bah. Het was verder wel een gezellige avond, Zus en Wietse van de geiten vereniging komen namelijk altijd helpen met de oornummers en dan is het daarna gezellig koffie leuten en kletsen. Lekker buiten gezeten.
Zondag zijn we naar de open dag van het biologisch tuinbedrijf De Goudsbloem geweest. Dat is min of meer schuin achter ons: ze zijn bijna buren. Daar hebben we sinds heel kort een abonnement op het groentepakket: dan kun je elke donderdag een pakket met groente halen: de meest spannende dingen natuurlijk: argh. Tijdens de rondleiding hebben we wel gelachen: sinds een paar weken horen wij 's avonds elke keer een vogel die een auto-alarm nadoet. Ik dacht dat het een spreeuw was: die kunnen namelijk geluiden nabootsen: er zijn er ook die mobieltjes nadoen. Staan we daar op het veld met kolen naar de uitleg over het poot-schema te luisteren: hup: opeens die volgel heel dichtbij. Wat blijkt nou: hebben ze een soort plastic blaaspop-vogelverschrikker die om de 18 minuten op geblazen wordt en dat geluid maakt. Paul en ik kwamen niet meer bij. Heerlijk.

25 juni

Dat was een erg rustige verjaardag. Vanochtend lekker koffie op bed, beestjes gevoerd en ontbeten. Daarna boodschappen gedaan en afgewassen. Vanmiddag zijn papa en mama, Paul's ouders, een broer en een nichtje van hem en onze buurtjes geweest. Papa heeft een berg potten met plantjes gevuld: staat weer zo fleurig. Hartstikke leuk.
Daarna met Giga wezen rijden. Ze was braaf en het ging beter dan afgelopen donderdag (het was ook niet zo heet gelukkig). Alleen bij het binnengaan van de bak sprong ze op mijn voet omdat ze schrok van de pony's van Jan Vliet die aan het rondstuiven waren en de stroomdraad aanraakten. Hier was mijn voet niet zo heel blij mee: in eerste instantie had ik het niet in de gaten, maar nu aan het eind van de avond begint het toch wel pijn te doen. Verder vanavond lekker Prime Suspect gekeken, heerlijk relaxed.
Nog 4 keer met Kadans wandelen en dan mag hij eindelijk los. Vraag me af of die paar dagen nog wat uitmaken, maar ja, ik zal de orders maar braaf opvolgen.

23 juni

Vandaag is er gehooid: ik schitterde natuurlijk weer door afwezigheid: begint zo onderhand traditie te worden. Maar Paul had gelukkig superhulp: Jan (de buurman) had verzonnen het met pallets te doen: pallets in de wei: 11 pakken erop, met de tractor naar de stal en dan met de vorkheftruc omhoog, zodat ze op zolder afgeladen konden worden. Toen ik van m'n werk af belde waren ze al bezig (Paul en Jan) en Jan dacht geen hulp verder nodig te hebben. Ik heb toen toch gevraagd aan Teus en David om te komen helpen (ze hadden al beloofd te helpen en ik dacht dat Paul dat wel welkom zou vinden). Nou dat klopt hoor: ze waren superwelkom! David heeft nog lekker heftruc kunnen rijden: altijd leuk natuurlijk en Teus heeft de mooiste stapel hooi gebouwd op de hooizolder die er ooit gestaan heeft. Hartstikke fijn.
En ik kwam precies op tijd thuis: toen ze aan het bier zaten. Paul heeft daarna amper meer bewogen en ligt inmiddels uitgeput op bed.
Ik moet nu nog even Giga uit de grote wei halen, daar liep ze even omdat wij met Fee in de bak moesten (dan hoefde Paul niet mee te lopen en kon Fee gewoon los grazen). Kadans ging er weer een keer zeer heftig vandoor: ik had nog net het laatste knoopje van het touw vast, pffff. Nog een week en dan mag hij weer los, gelukkig. Het is nu ook wel erg heet voor ze op stal. Maar ja, het gaat allemaal goed, dus dat is fijn.
Ik ben inderdaad nog met Giga naar de bak van Jan Vliet geweest. Dat ging goed, althans: het er heen lopen ging goed en ze was niet kreupel, het rijden zelf is niet echt hoge school werk. Sjonge, wat ben ik een oude krant aan het worden.

18 juni

Afijn, jaren later.........
Het was beetje druk op werk, laat thuis elke avond en weinig puf meer om nog te schrijven. Met Kadans gaat het allemaal goed. Hij begint nu ook echt mak te worden, dat viel me de eerste tijd tegen, maar nu komt hij meteen op je af op stal. In Wijchen gaat het allemaal ook okay. Dolly is weer de oude gelukkig. Er waren ook foto's gemaakt en dan is het wel indruk-wekkend om te zien hoor, zo'n pony in de sloot. Ze zakken zo gigantisch ver weg, hopeloos.
Vandaag met Goldstar wezen springen. Het liep allemaal weer vreselijk uit, met het gevolg dat Laurie in de knoop kwam met Petunia waar ze mee moest dressuren. Dus toen moest Goldstar weer afgezadeld en moest ze eerst Petunia rijden. Wat een gedoe: hadden we maar twee paarden waar ze iets mee moest, liep het nog in het honderd. Helaas had ze twee balken, maar op zich ging het wel lekker. Vorige week waren ze nog in Hemmen op concours geweest en toen ging het springen super: twee keer foutloos. Doen ze natuurlijk alleen als ik er niet bij ben! Het dressuurrijden ging toen trouwens ook een stuk lekkerder. Ze bleef mooi doorwerken, zeker in de eerste proef. Jammer genoeg vond de jury dat dan weer niet. Het blijft toch een gezeur dat dressuren.
Met Fleur en Daisy gaat het ook goed. Daisy had wel even terugslag gehad, maar lijkt nu weer lekker aan te pakken, alhoewel ze het allemaal wel wat spannend blijft vinden. Ik heb vanavond eindelijk weer eens op Giga gereden, maar kort. Ze liep niet helemaal regelmatig zo nu en dan. Mijn bak is ook zo hard, verschrikkelijk. Ik mag bij iemand in de buurt rijden, maar eens kijken of ze in die bak gewoon kan lopen.

9 juni

Nou, tot zover Easter's sociale gedrag:
Vanochtend zat papa op het terras krantje te lezen met kopje koffie: hoort hij opeens gegil en een groot gekraak. Dus hij de wei in: ligt Dolly in de sloot. Alarmfase 3 dus. Eerst Easter binnen: halster gehaald, kreeg hij gelukkig gemakkelijk om en Easter liep braaf mee naar de stal. Toen de sloot in om Dolly een halster om te doen. Daarna heeft hij de heining voor een deel losgeknipt en losgemaakt. Mama heeft Dolly aan de longe vastgehouden, zodat ze niet verder de sloot in liep en bij de opening weg zou gaan. Papa naar huis om de brandweer te bellen (en mij even op m'n werk). Dolly heeft wel verwoede pogingen gedaan om op de kant te komen, maar dat lukte niet. Tegen de tijd dat de brandweer er was en ze zich in lieslaarsen hadden gestoken, had Dolly de moed opgegeven en bleef berustend liggen. Banden achter haar voorbenen en achter haar achterwerk gedaan, maar als ze zelf niet mee helpt, is er geen trekken aan voor een groep brandweermannen. Daarom de auto dichterbij gereden om te gaan takelen, maar dat was het sein voor Dolly om het nog maar eens te gaan proberen en met hulp van de trekkracht van de mannen kwam ze er gelukkig uit. Ze is eerst tijdje blijven liggen, maar stond daarna op en kon weer staan. Papa heeft haar afgespoten en ze heeft een tijdje op stal gestaan om bij te komen. Nu staat ze weer bij clubje merries en Easter staat weer alleen. Wat een oelewapper hè. Nou maar hopen dat er nog niet wat dingen achteraan komen waar ze last van kan krijgen. Ze is in ieder geval niet kopje onder geweest, dus dat is wel mooi. Papa heeft grootste gedeelte van de heining al gemaakt, zaterdag nog even paal extra erin en de boel is weer heel.
Een mooi avontuur zo weer bij Huize De Leliaard. Ben blij dat papa en mama alletwee thuis waren. pffffff
Kadans maakt het goed. Hij had gisteren wel heel erge diarree, maar dat lijkt nu toch wel weer wat minder. Ik zal blij zijn als zijn billen eindelijk weer eens droog blijven. Zijn neus lijkt wel goed.

7 juni

Met Kadans gaat het goed. Hij krijgt wel een antibiotica-kuur vanwege zijn snotneus en diarree, maar dat lijkt allemaal kalm te blijven nu. Hij begint lekker sterk te worden: dat belooft wat de komende weken. Ik werd nu al 2 keer zo'n beetje mee gesleurd toen hij wegspurtte. En hij staat aan een stuk door op mijn voeten en tenen te dansen: volgens mij ben ik bont en blauw. Maar ja, door ploeteren maar. Fee staat heerlijk te eten terwij Kadans en ik door de bak wandelen. Paul maakt in de tussentijd de box schoon, zodat ze weer in een schoon stalletje terugkomen na het uitje.
Giga en Brim worden alleen ernstig verwaarloosd, dat is wel zielig. Giga zet ook heerlijk de boel op stelten als Fee en Kadans weer naar binnen verdwijnen. Gelukkig reageert Fee er helemaal niet op, maar Giga begint te brullen en door de wei heen te spurten! Aanstelster.
In Wijchen gaat het allemaal ok. Koss groeit goed. Hij wordt elke avond binnen gezet door papa: lekker verwennen. En daardoor is hij ook al goed te aaien en aan te raken. Zo hebben we straks twee makke veulentjes.
Ik heb Dolly bij Easter in de wei gezet. Ze is inmiddels gedekt (beetje vaak ben ik bang) en dat gaat allemaal zijn gangetje in de wei. Papa zei dat ze ieder in een eigen hoek lopen, dus of het nu zo goed is voor Easter's sociale gedrag, dat weet ik niet, maar voor mijn idee heeft hij het dan toch gezelliger dan als hij alleen loopt.

5 juni

Schande is het. Loopt er al 2 dagen een nieuw veulentje rond en hij staat nog niet eens in het dagboek. Ik ben zo druk geweest met heen en weer sjesen naar Wijchen en terug, Kadans ophalen, pony's dekken, foto's maken en foto's rondsturen, dat het dagboek er bij ingeschoten is.
Maar hier is dan de officiele aankondiging: vrijdagochtend liep er een stoer stevig veulen rond Kimberly te paraderen (had ik de avond er voor toch goed gezien dat het uier vol begon te raken). Tijdje later belde papa weer, hij had hem te pakken kunnen krijgen, Kimberly kwam meteen naar de brokjes toe. Het is een hengst, met niet zo heel veel wit (in eerste instantie dacht papa dat er veel wit aan zijn benen zat, maar dat bleek van dichterbij de lichte voskleur te zijn). Het is een super stoer ding: mooie hals, mooie uitstraling. Echt een gaaf dier. Na een kwartiertje brainstormen zijn Paul en ik met de naam Koss van de Leliaard op de proppen gekomen en we vinden het goed bij hem passen.
Met Kadans gaat het allemaal goed. We lopen twee keer per dag 20 minuten met ze buiten. Vanmiddag hebben we Fee gewoon los gelaten en dan loop ik met Kadans (of eigenlijk: Kadans loopt met mij). Hij mag zelf weten waar heen, alleen probeer ik het tempo wat laag te houden. Valt niet altijd mee en soms struikelen we gewoon over elkaars benen (dat krom lopen is ook niet echt lekker). Hij is na die 20 minuten ook wel moe hoor. Dan ligt hij al heel snel weer lekker plat in het stro.
De eerste dag dat hij terug was ging het trouwens al fout. Ik had de box voor ze in orde gemaakt en dacht ze wel even in mijn eentje om te zetten. Maar ik kreeg hem dus niet meteen te pakken en hij had heel snel in de gaten dat de boxdeur open stond: hup weg was mijnheer. Meteen rechtsaf en over de kruiwagen heen gestrompeld. Lijkt me ook niet echt goed voor een net gerepareerde liesbreuk...... Stom hè. Nu doe ik maar niets meer bij die stal zonder dat Paul bij de deur staat, is wel zo veilig. Hij lijkt er verder weinig last van te hebben. Het is wel wat gezwollen, maar dat wordt langzaamaan minder. Hij had vandaag wel een snotneus, ik hoop dat het daarbij blijft en dat hij geen long problemen gaat krijgen.
Verder heeft Giga vandaag nog geprobeerd de geiten te vermoorden. Ze joeg Zwiertje bijna door de heining: heel stuk gaas uit zijn verband gerukt, grrrrrr. En toen ze weg sjeesde sloeg ze ook nog achteruit met haar voet tegen het hek: bam! Ze had er geen last van, dus hopelijk valt het mee.

2 juni

Operatie van Kadans is goed gegaan. Hij is weer goed wakker geworden en heeft weer gedronken. Zaterdagochtend mogen we hem weer ophalen en dan moet die arme ziel een maand lang binnen blijven en mag alleen aan het halster naar buiten. Waar moet hij met al zijn energie heen straks? Ik haal hem daarom maar naar Erichem, dan kunnen Paul en ik met hem lopen 's avonds. Papa redt dat toch niet in zijn eentje met moeps en kind te wandelen.
In Wijchen gaat het allemaal zijn gangetje, vanavond is Ashley weer gedekt, zou leuk zijn als die drachtig zou worden. Oh ja: we kregen van de week bericht dat Starlight drachtig was, dus dat is fijn. Helaas was Flashlight niet drachtig, dus die gaat een volgende ronde in.
Kimberly's uier begint nu flink vol te raken, dat zal wel niet zo lang meer duren. Hopelijk gaat daar alles goed. Hier is nog een foto van Kadans gisteren. Toch een mooi dingske. Stevige pootjes en een lange hals: precies wat we wilden hebben. En wat zal hij mak worden straks!